Recepty z mäsa

Dusené mäso so zeleninou

Nádobu nahrejeme. Urobíme skúšku. Prskneme vodu, spravia sa nám guličky. Vtedy nádoba je správne nahriata. Plameň stíšime. Vložíme plátky mäsa posypané bylinkami. Zakryjeme na pár minút. Odkryjeme, mäso prevrátime na druhú stranu. Zase zakryjeme na pár minút. Odkryjeme a vrstvíme. Najprv dáme nastrúhanú mrkvu, nakrájané zemiaky, cibuľu, nové korenie a navrch strúhaný syr. Zakryjeme a 30 minút dusíme na miernom ohni v zelenom poli.

Super rýchle morčacie alebo kuracie mäso

Mäso a cibuľu nakrájame na tenké rezančeky. V správne nahriatej nádobe všetko opečieme, okoreníme a dusíme na stíšenom plameni, pokiaľ z nádoby nebude unikať para. Vypneme a počkáme 5 minút. Mäso máme hotové.

Ak ku mäsu chceme prílohu zemiaky, tak môžeme použiť deravú nádobu, do ktorej nakrájame zemiaky, mrkvu, brokolicu, karfiol a inú zeleninu.

Doba varenia sa predlží o niekoľko minút.

Pečené mäso, dusená kapusta, knedľa

Nádobu nahrejeme. Do nahriatej nádoby vložíme okorenenú krkovičku. Zakryjeme na pár minút. Opečieme. Otvoríme, mäso otočíme, pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a cesnak. Navrch dáme trochu osolenú hlávkovú kapustu, posypanú rascou. Navrch nádoby položíme dierovanú nádobu, v ktorej budeme variť knedľu. Zakryjeme a dáme na silnejší plameň. Keď začne unikať para, odkryjeme a do dierkovanej nádoby vložíme knedľu. Zakryjeme a 20 minút varíme v zelenom poli. Súčasne sa nám udusí mäso, kapusta aj uvarí knedľa. Mám to vyskúšané.

Vyprážané rezne

Naklepané mäso obalíme v trojobale. Namiesto klasickej strúhanky použijeme čerstvý rožok, ktorý si pomelieme v mixéri - mixsy od zepter.  Rezne z kuracieho mäsa neklepeme. Nahrejeme nádobu. Do malej misky alebo pokrievky si nalejeme trochu oleja. Rezne jednou stranou namáčame do oleja a tou stranou vkladáme do nahriatej nádoby.  Vyprážame na stíšenom plameni. Otočíme a vyprážame. Na vyprážanie použijeme minimálne množstvo leja. Počas vyprážania udržujeme stíšený plameň. Olej nám zostane žltý a neprepálený. Takéto vyprážané rezne majú zlatistú farbu, chrumkavú kôrku a sú veľmi šťavnaté.

Dusené kurča
Nádobu nahrejeme na správnu teplotu. Nakrájané, okorenené kurča vložíme do nádoby, ktorú zakryjeme na 3 – 5 minút. Kurča počas dusenia pustí šťavu. Odkryjeme a obrátime na druhú stranu. Stíšime a dusíme. Ručička má byť v zelenom poli. Zakryté dusíme približne 20 minút. Vypneme a počkáme pár minút. Možný je aj iný spôsob. Ak chceme mať aj prílohu, po obrátení kurčaťa, vložíme nakrájané zemiačky na hranolčeky, posypeme vegetou. Zakryjeme a dusíme spolu.

Ryba na panvičke
Narežeme rybu na podkovičky, povegetujeme, dáme korenie na rybu, prípadne kari korenie. Dáme rybu do chladnej panvičky. Na každú podkovu dáme narezaný citrón na plátky. Zakryjeme a zapneme. Nastavíme na malý plameň a 10 až 20 minút dusíme v zelenom poli. Vypneme a rybu máme hotovú.