Recepty zo zeleniny

Zeleninové rizoto

Ryžu preberieme, ale neumývame. Oplachovaním ryža stráca drahocenné bielkoviny. Ryžu nasucho opražíme v nahriatej nádobe. Pridáme koreňovú zeleninu (petržlen, mrkvu, zeler), vegetu, kečup a všetko zalejeme vodou. Keď začne unikať para, stíšime plameň. Trochu povaríme a vypneme. Počkáme 15 minút. Odkryjeme. Na tanieri posypeme strúhaným syrom.

 Vyprážané chipsy

Zemiačky narežeme na plátky. Toto jedlo je lepšie pripravovať vo woku. Wok je hlbšia nádoba, ktorá má navrchu mriežku, ktorá nám slúži na odkvapkávanie chipsov.  Wok nahrievame, vlejeme doň asi 2 dcl oleja. Do oleja dáme narezané plátky zemiakov a pomaly vyprážame asi 30 minút. Môžeme aj miešať. Keď sú pekne sfarbené do zlatista, vyberieme na mriežku. Necháme odkvapkať. Môžeme vyprážať ďalej. Olej po vyprážaní ostáva pekne žltý, neprepálený. Chipsy môžeme dochutiť soľou, paprikou, cesnakom alebo syrom.

Varené zemiaky v dierovanom hrnci – nádobe

Na nádobu Zepter s 2 dcl vody položíme dierovanú nádobu s nakrájanými zemiakmi. Zapneme tepelný zdroj a varíme na stíšenom ohni. Takto si môžete pripraviť rôzne druhy zeleniny. Varenie v pare je veľmi zdravé pre maximálne zachovanie cenných látok, ktoré sa v konkrétnej surovine nachádzajú.